Geen categorie

Ramadan 2017 -> Tips voor een betere ramadan~

Dames en heren, het is bijna zover. Ramadan 2017! =) De maand om weer tot jezelf te komen en met een frisse start verder te gaan met je leven. Ramadan is de maand van het vasten. Tijdens het vasten eet of drink je niet van zonsopkomst tot zonsondergang. De grootste reden waarom moslims vasten is dat het een van de pilaren van ons geloof is. We krijgen er een beloning voor. Verder vasten we o.a. om verlangens te beheersen, het lichaam te reinigen, gezondheid te verbeteren en meer waardering te krijgen voor het eten en drinken. Ramadan, een maand waarin we terug gaan naar het begin. Terug kijken op het afgelopen jaar en we werken aan een betere versie van onszelf. Een maand waarin Allah belooft om de duivel gevangen te houden, start deze ramadan met de intentie dat het je beste Ramadan gaat zijn. Wetend dat je aan jezelf gaat werken en er beter en sterker uit zult komen.

Doe veel dua dat je deze gezegende maand kunt volbrengen in goede gezondheid. Sta er bij stil dat niet iedereen die afgelopen Ramadan heeft gevast er nu ook weer bij zal zijn. Maak voor jezelf een lijst met punten die je deze maand wil volbrengen. Een soort van actie plan waar je op kunt rekenen. Zoek uit wat gezonde opties zijn voor suhur en iftar en zorg dat je de juiste  spullen in huis hebt om deze maaltijden te bereiden. In Nederland valt het dit jaar weer in de zomer hitte, dus alle tips en tricks zijn mooi mee genomen. Hieronder volgen een aantal tips om deze maand zo goed mogelijk door te komen.

Eet suhur
Dit houd in dat je een luchtige maaltijd eet voor de zon opkomt. Het is een lastig tijdstip om wakker te worden, maar je hebt er de rest van de dag baat bij. Denk aan een stuk brood met een gekookt eitje, met wat vers sap of een glas melk.

Drink voldoende
Vasten alleen vraagt al om veel drinken tijdens momenten dat je niet vast. Laat staan nu het in deze weersomstandigheden valt. Drink dus goed tijdens suhur en ook tijdens het verbreken van het vasten.

Volg de sunnah
Het is aangeraden om het vasten te verbreken met dadels. Mocht je geen dadels kunnen verkrijgen, dan voldoen een aantal slokken water ook. Het is ook aangeraden om het voorbeeld van onze profeet Mohammed (vzmh) te volgen omtrent de 1/3 eten, 1/3 drinken en 1/3 leeg houden van de maag. Dit zodat er geen druk staat op je maag en je een comfortabele houding kunt aanhouden.

Matig vet eten
Aangezien je geen eten nuttigt van zonsopkomst tot zonsondergang is je maag leeg als je weer gaat eten. Het is afgeraden om met een vettige maaltijd te beginnen. Mocht je wel een beetje vettig willen eten, probeer het dan tot kleine porties te behouden.

Bid taraweeh
Het nachtgebed in de Ramadan. Veel beloning staat er voor gerekend.  Verder heb je ook nog extra redenen die het alleen maar mooier maken om er aan deel te nemen. Het is ook goed voor je lichaam om in matige beweging te blijven. Zeker na het eten van een maaltijd laat op de dag.

Zorg dat alles wat je afleid van al het goede van deze maand je niet in de weg staat. Belangrijk is dat Koran hoog op je lijstje staat. Zeker in deze maand, wil je zo dicht mogelijk staan bij Allah. En hoe kun je dat beter bereiken dan Koran te lezen en te leren? Ook al lees je één regel en herhaal je die net zo lang tot je die uit je hoofd kent. Start stapje voor stapje en je komt al snel een heel eind. Wees een voorbeeld voor familie en vrienden. Houd wel in gedachte dat Ramadan geen wedstrijd is tussen mensen onderling. Het is bedoelt dat jijzelf er beter van wordt. Dat je er na deze maand beter uitkomt dan jijzelf eerst was. Dat je een betere persoon bent en dat je sterker bent, om betere besluiten voor jezelf te kunnen nemen.

Deel jouw tips voor een betere Ramadan met ons. Zijn er punten die wij ook kunnen overnemen?

~ Maryam Medina

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s